Wat gebeurt er voor de opening van een skigebied?

Voordat wij als skiërs op de eerste skidag van het seizoen door de liftpoortjes heen glijden is het personeel van het skigebied vaak al weken bezig met de voorbereidingen om het skigebied te openen. Iedereen die de webcams van de gebieden in de gaten houdt ziet de bedrijvigheid. Natuurlijk weten we allemaal dat er kunstsneeuw gemaakt moet worden en dat er pistenbully’s af en aan rijden, maar er is veel meer werk dan dat. Ik liep een ochtendje mee met de pistedienst van Pelvoux die zich nu volop aan het voorbereiden is op de vervroegde opening van het skigebied.
Begin november reden de pistenbully’s alle verse sneeuw al aan
De liften worden gecontroleerd
Voorbereiding begint weken van tevoren
Pelvoux is een klein skigebied, maar ook hier heb je werknemers die full-time in dienst zijn. Het hele jaar wordt het gebied onderhouden. In de zomer worden er struiken en bomen gekapt, materiaal onderhouden en vervangen en ga zo maar door. Een ruime maand voordat het skigebied opengaat komt alles in een stroomversnelling. Als het koud genoeg is wordt er sneeuw gemaakt en dan moeten de pistenbully’s dit ook uit gaan rijden. Dit is stap één richting het openen van het gebied. Rond dezelfde periode begint men met het laatste onderhoud en de testruns van alle liften. Ook worden veiligheids- en reddingsoefeningen gedaan. Zo trainen de pisteurs en skileraren op lawinereddingen en wordt er bijvoorbeeld geoefend op het evacueren van mensen uit skiliften.
Er worden kilometers touw gespannen

Al deze borden, netten en palen komen langs de pistes, aangevoerd vanuit meerdere opslagplaatsen
Het klaarmaken en plaatsen van elk onderdeel afzonderlijk kost best veel tijd
Een klein skigebied heeft al veel werk
Als de sneeuw er eenmaal ligt beginnen de pisteurs twee weken voor de opening met het beveiligen van het skigebied. Zo worden er om alle kunstmatige obstakels veiligheidsmatten en eventueel netten geplaatst om wintersporters te beschermen. Ook worden er touwen gespannen om de grenzen van het skigebied aan te geven, en langs elke piste worden waarschuwingsborden, pistepaaltjes, pisteborden en bewegwijzering geplaatst. Dit alles is natuurlijk handmatig werk. Je kunt je voorstellen dat dit heel veel tijd in beslag neemt. Tenminste, toen ik deze week mee mocht met de pistedienst viel mij op hoeveel werk er verzet moeten worden voordat een klein gebiedje als dit open kan! Hoewel het plaatsen van één paal natuurlijk niet heel veel tijd kost, is het de hoeveelheid materiaal die maakt dat dit dagen en dagen werk is. Iets waar je als wintersporter niet direct over nadenkt als je in de lift stapt.