Volgende week staat in teken van föhn

Puy Saint Vincent (F)
Het is flink begonnen met sneeuwen in de Franse en Zwitserse Alpen. Kijk maar eens naar het balkon van Rogier vanochtend op nog geen 1000 meter hoogte! Deze hele dag staat in het teken van veel sneeuw maar ook veel wind. Morgen stijgt de sneeuwgrens en daarna krijgen we een hele zachte week met volop föhn aan de noordkant van de Alpen.
Vooral sneeuw in het westen
De Franse radarbeelden verraden al wat er vandaag staat te gebeuren. Actieve neerslagplukken koersen vanuit het westen in snel tempo richting de Alpen. Omdat de bergen de wolken tegenhouden sneeuwen ze grotendeels uit tegen de westelijke Alpen. Hier sneeuwt het vandaag dan ook langdurig en intensief.
Het begin van een rumoerig dagje. De Franse radar toont de neerslaggebieden die met grote kracht tegen de Alpen worden gedrukt: veel sneeuw en wind! pic.twitter.com/afHw8EX98V— Roel van den Bekerom (@WeermanRoel) December 13, 2019

Hoe verder naar het oosten, hoe minder sneeuw er overblijft. Zwitserland ontvangt nog 30 tot 70 centimeter maar Oostenrijk en de Dolomieten krijgen de restjes. Indicatief is het hooggelegen, maar oostelijk gelegen Obertauern waar blogger Ruud nu is. Hier is de afgelopen 24 uur maar een paar centimeter sneeuw gevallen, de lucht breekt daar nu zelfs weer open, en er valt dit weekend ook niet veel sneeuw bij.
Obertauern (O)
In Oostenrijk vangt alleen Vorarlberg, en dan vooral de Arlberg, nog 20 tot 40 centimeter af van deze zogenaamde weststau. Samen met de hooggelegen skigebieden als Ischgl en Sölden is dit de regio waar je komende week veruit de beste condities van Oostenrijk aantreft!
Morgen ook regen
Is het vandaag de wind die flink huishoudt waardoor diverse liften waarschijnlijk moeten sluiten, morgen komt daar helaas ook regen bij. In Frankrijk en Zwitserland moeten we rekening houden met een stijgende sneeuwgrens tot zo’n 1800 meter. In de neerslagverwachting voor morgen zie je heel goed hoe de sneeuwval zich morgen in het hooggebergte terugtrekt. Diverse lagere skigebieden komen in de grijze kleur (regen) te zitten.

Alles over Föhn

Föhn
In het grootste deel van Oostenrijk en Italië blijft het morgen al droog en dat is het begin van een hele mooie periode. Althans wat de noordalpen betreft in de vorm van zonneschijn. Waarschijnlijk tot volgende week vrijdag schijnt deze bijna iedere dag. Er kan af en toe wat meer bewolking overtrekken maar het weerbeeld is over het algemeen vriendelijk.
Dat heeft alles te maken met de südföhn die eraan komt. De wind draait zondag naar het zuidwesten tot zuiden waarmee hele zachte lucht wordt aangevoerd. Door föhneffect aan de noordkant van de Alpen warmt deze hier nog eens extra op. Op 1500 meter zitten we volgende week rond de 8 tot 10 graden boven nul. Nu is dat niet het grootste probleem, vervelender is de wind zelf. Deze warme valwind kan de sneeuw snel wegvreten, zeker sneeuw die er nog niet zo lang ligt. Op de temperatuurkaart voor dinsdagmiddag zie je de hogere temperaturen in de noordalpen terug. Vriezen doet het dan alleen bovenop de berg.

Tijdelijk neerslag in het zuiden
Volgende week heeft het overgrote deel van de Alpen dus vrij zonnig, maar zacht en soms winderig weer. Een uitzondering vormt een deel van de Italiaanse Alpen vanaf dinsdag. Hier komt een südstau op gang die dinsdag en woensdag regen en sneeuw geeft boven de 1800-2000 meter. Vooral langs de Italiaans-Zwitserse grens; de hoeveelheden zijn nog onzeker. Trouwens al dit soort weerkaarten vind je op onze weer- en sneeuwpagina.

Mogelijk dat er vanaf volgend weekend meer sneeuw aankomt voor de zuidalpen. Meerdere modellen laten storingen vanaf vrijdag dichterbij komen waardoor de zuidelijke Franse Alpen en Italië een grotere kans op sneeuw krijgen. De temperatuur daalt dan ook iets. Voor Oostenrijk is het nog de vraag of dit iets oplevert.
Pistes open in het Sauerland
Zoals in het topic over de sneeuwsituatie in Winterberg/Willingen was te lezen gaan er dit weekend ook twee liften open in Winterberg, op de Remmeswiese en de Poppenberg. Voorlopig zal het daar wel bij blijven want na wat sneeuwval vandaag en morgenvroeg warmt het op en is er voorlopig ook geen verse sneeuw in zicht. Waarschijnlijk pas in de week van Kerst is daarop weer kans.