Klaarmaken voor een heftige vrijdag

Lichte sneeuwval in Hochoetz (O)
De sneeuw die gisteren alweer viel in de Franse Alpen (en vandaag in mindere mate in Oostenrijk) is kinderspel vergeleken met de sneeuwstorm die er voor de westalpen aankomt. Zo mogen we het weer morgen namelijk wel noemen. Daarna wordt het langzaam zachter en dat blijft het waarschijnlijk tot het weekend voor Kerst.
Mooie opklaringen
Het mooie weer van eergisteren in Frankrijk bevond zich gisteren boven Oostenrijk. Het weer schuift deze week van west naar oost. Ruud zit in Obertauern en vroeg me gisteren of ik ervoor kon zorgen dat het zo zonnig bleef. Mijn flauwe antwoord was: “Dan moet je ieder uur 100 kilometer naar het oosten opschuiven”. Een antwoord waar hij natuurlijk niks mee kon, maar wat op dit moment wel de praktijk is. Vandaag is het vrij grijs in Oostenrijk met wat lichte sneeuw. Maar check de schitterende sneeuwgrens boven Innsbruck gisteren en het volle contrast met de blauwe lucht!
Messcherpe sneeuwgrens boven Innsbruck (O)

Sneeuwgrens
In de Franse Alpen begint het vanavond zwaar te sneeuwen. De sneeuwgrens bevindt zich eerst in de dalen, stijgt vannacht naar zo’n 1500 meter, daalt morgen weer naar ca. 1000 meter om op zaterdag naar 1800 meter te gaan. En dan hebben we het nog niet over microklimaatjes waar de sneeuwgrens lager blijft. Kortom het is van uur tot uur nowcasten, maar zeker is dat er veel neerslag valt. Tot en met zaterdag valt er in de Franse Alpen lokaal meer dan een meter. In het Zwitserse Wallis valt 50 tot 80 centimeter en de Oostenrijkse Arlberg kan maximaal 40 centimeter verwachten. Naar Italië en het Oostenrijkse Tirol/Salzburgerland toe valt duidelijk minder. Alles wijst erop dat de skigebieden ten oosten van Innsbruck het moeten doen met maximaal 10-15cm.
Dit is de totale sneeuwval die ons weermodel berekent. Zoals gisteren genoemd moet ik erbij aantekenen dat er zaterdag vooral in de westalpen ook regen tussen zal zitten waardoor een deel van de verse sneeuw beneden de 1800 meter zal smelten/inklinken.

vrijdag tot donderdag 0:00

Sneeuw
1cm5cm10cm15cm20cm30cm40cm50cm75cm100+

Regen
1mm5mm10mm20mm30mm60mm120+

Wind draait naar het zuiden
Vanaf zondag wordt het rustiger. Het kan zelfs al vrij zonnig worden en dat zet de dagen daarna door. Omdat de wind uit zuidelijke richtingen gaat waaien wordt het een heel stuk zachter en wordt het vooral in Oostenrijk föhnachtig. De temperatuur op 1500 meter gaat richting de 10 graden en de vorstgrens stijgt naar bijna 3000 meter. Waar voldoende (kunst)sneeuw ligt is dit niet zo’n probleem want de lucht is droog en helder. Problematischer wordt het als de föhn te sterk wordt, dan blijft het ’s nachts ook boven nul.
Kleine inzinking
Verder moeten we rond het midden van de week rekening houden met een kleine inzinking in de vorm van meer wolken en misschien een spat regen. Die inzinking is meer uitgesproken in de Italiaanse Alpen waar vanaf dinsdag vochtige lucht binnenstroomt en er door stuwing enige regen of sneeuw kan vallen. Ook de (zuidelijke) Franse Alpen krijgen wat meer wolken. Het lijkt geen grote hoeveelheden op te leveren maar ik wil het wel even genoemd hebben.
Gisteren viel er al wat sneeuw in Winterberg (D)
Sauerland tijdelijk winters
In het Sauerland is het de komende dagen ook winters. Tijdelijk weliswaar, maar morgen en zaterdag trekken enkele sneeuwzones over waardoor er tot zaterdagavond lokaal zo’n 15 centimeter kan vallen. Zou het iets kouder zijn dan was het dubbele mogelijk geweest. Voor de sneeuwkanonnen zijn de condities morgenvroeg het gunstigst. Waarschijnlijk houdt deze natuursneeuw in het Sauerland het niet tot de Kerst, het wordt namelijk warmer. Daarvoor is er eind volgende week nieuwe sneeuw nodig, maar ik kan nog niet zeggen of die valt.