Complexe zaterdag bezorgt hoofdbrekens

Perfecte omstandigheden in Sestrière (I) (foto: Floris Wolters)
Gisteren was zo’n dag waarop je in een onbestendige week als deze stiekem op hoopt. Precies tussen twee storingen in hadden we een paar uur volle zon in een groot deel van de Alpen. De komende dagen blijft het erg wisselvallig en sneeuwrijk met op zaterdag een hele complexe weersituatie.
Afnemend sneeuwrijk naar het oosten toe
Op de satellietfoto van gisteren zie je de Alpen fraai liggen met de dikbesneeuwde westalpen prominent in beeld. Links in beeld is de scherpe begrenzing van het volgende front alweer zichtbaar. Dit hangt vast aan een hele actieve stormdpressie bij IJsland die daar windsnelheden tot maar liefst 256 km/uur veroorzaakte met een zware blizzard uit het noorden.
Bron: NASA
The #weather in Holmavik, northern #Iceland at 13:30 GMT today. pic.twitter.com/ZeyOmi3mnn— Bragi Þór Valsson (@OrBragi) December 10, 2019

Het front bereikt vanmiddag de Franse Alpen maar zonder extreme verschijnselen. Wel valt er enige sneeuw wat daarna in activiteit afnemend naar het oosten trekt. Morgen heeft Oostenrijk daardoor een vrij grijze dag met wat lichte sneeuw. Dat bij een westelijke stroming de meeste neerslag in de westalpen valt hebben we hier al vaak verteld. Maar dat verloop zagen we gisteren ook heel goed terug binnen Oostenrijk. In Laterns – Gapfohl in het uiterste westen van Oostenrijk (Vorarlberg) lag gisterochtend maar liefst 43cm verse sneeuw, tegenover slechts 15cm op de Sonnblick (3106m) in het Salzburgerland. Dit zijn officiële sneeuwhoogtes van de ZAMG.
Bron: ZAMG
Vrijdag grote dump én veel wind
Vrijdag is de grote sneeuwdag voor de westalpen. Er valt dan veel sneeuw boven de 1500 meter, vooral in de Franse en Zwitserse Alpen! Vrijdag overdag pakt Oostenrijk hier ook een graantje van mee. Maar wat misschien nog de meeste problemen gaat geven is de wind, want er gaan zware windstoten voorkomen. Let op als je de berg op gaat en hou de berichten van het skigebied in de gaten! Waarschijnlijk zullen er liften moeten sluiten.

Zaterdag toenemende kans op regen
Intussen is de situatie voor de zaterdag nog wat complexer geworden. De hoeveelheid neerslag voor Oostenrijk is weer teruggeschroefd maar of we daar rouwig om moeten zijn is de vraag. De zachtere lucht stroomt volgens de laatste inzichten sneller binnen en dat betekent dat de sneeuwval in Frankrijk op steeds meer plaatsen overgaat in regen. De sneeuwgrens stijgt daar naar zo’n 2000 meter. Nog steeds geen ramp voor de hoge Franse skigebieden, maar toch een domper als je in een lager skigebied als Portes du Soleil zit. Op onze neerslagkaart van zaterdag zie je dit duidelijk terug aan de grijze kleuren, en ook enkele andere modellen laten dit beeld zien. Omdat de modelberekeningen echter nog altijd moeite hebben met de situatie, kunnen we hoop houden dat dit nog verandert.

Warmer, tijdelijk neerslag in het zuiden
Wat niet verandert is de opwarming die vanaf zondag plaatsvindt. De wind draait naar het zuidwesten en daarmee wordt belangrijk zachtere lucht aangevoerd. Houd er wel rekening mee dat er vanaf dinsdag wat neerslag kan gaan vallen in Italië. De zuidenwind voert dan vochtigere lucht aan waardoor het met de zon toch even kan tegenvallen. Dat lijkt een tijdelijke zaak. In de tweede helft van de week bouwt zich een hogedrukgebied op breidt het zonnige weer zich vanuit Oostenrijk uit over de rest van het Alpengebied.