Rustige week betekent stilte voor de storm?

80cm verse sneeuw in Le Monêtier-les-Bains (F) (Bron: Serrech’Infos)
Na het sneeuwgeweld van gisteren waarbij er vooral in de Franse Alpen een dik pak sneeuw is gevallen schakelen we terug op een veel rustiger weertype. Hogedruk zwaait de scepter deze week met veel zon en nauwelijks neerslag. Pas in het weekend zijn er wat schermutselingen, maar die kunnen wel de inleiding zijn voor een veel onstuimigere week vanaf 9 december.
Franse sneeuw
Gisteren ging het weer helemaal los in de Franse Alpen. Monica meldde gisteravond al 50cm in Les Menuires en iets zuidelijker in Le Monêtier-les-Bains viel zelfs 80cm (zie foto bovenaan). Ook de noordelijke Franse Alpen doen inmiddels goed mee. Avoriaz oogt ook diepwinters. De westelijke Italiaanse Alpen doen ook mee, maar richting het noorden van Zwitserland en vooral in Oostenrijk is duidelijk minder gevallen of zelfs helemaal niks. Wel is het overal goed koud geworden.
Avoriaz (F)
Hinterthal am Hochkönig (O)

Alles over Inversie

Eerst veel zon
Ik moet er meteen bijzeggen over die lange termijn: het is nog ver weg. Het weer over 7 dagen is niet de meest betrouwbare termijn. Met dat in het achterhoofd moeten we eerder kijken naar de grootschalige ontwikkelingen, zonder te focussen op details als waar de meeste sneeuw valt. Feit is dat we deze week onder de beschermende werking liggen van een langgerekt hogedrukgebied dat van de oceaan helemaal tot aan Rusland reikt. Er is weinig wind en de zwakke decemberzon maakt overuren. Eerst is het nog goed koud met matige tot strenge vorst in de nachten en overdag temperaturen rond of iets onder het vriespunt in de dalen.
Vanaf woensdag wordt het duidelijk zachter maar het zonnige weer houdt aan. In de dalen kan wel op steeds meer plaatsen mist ontstaan die overdag maar moeilijk oplost. Daar blijft het dan ook een stuk kouder, terwijl de temperatuur op de berg juist oploopt. Op 2000 meter is het woensdag en donderdag een graad of 5. We noemen dat ook wel inversie-weer.

Westelijke stroming
In het weekend zien we langzaam dingen veranderen. Het hogedrukgebied breekt in tweeën, de ene helft trekt zich terug naar de oceaan en de andere helft trekt dieper Rusland in. Storingen proberen vanaf zaterdag in dat gat te springen en dat betekent voor de Alpen al iets meer wind en bewolking, maar er blijft een uitloper van hogedruk liggen waardoor er maar weinig neerslag valt.
Toch wordt de druk vanaf de oceaan steeds verder opgevoerd. Het lijkt een kwestie van tijd totdat de weg weer vrij is voor actieve neerslagzones, maar die bereiken de Alpen waarschijnlijk niet voor volgende week maandag. Dan kan het ook meteen goed losgaan, maar dat gaan we de komende dagen in de gaten houden. Het kan goed zijn dat bepaalde delen van de Alpen nog even zonnig blijven, dat hangt helemaal van de aanstroming af (wordt het een weststau, nordstau of südstau?), en of jouw skigebied aan de noord- of zuidkant van de Alpen ligt. Hoe het er precies uit komt rollen zal pas over een paar dagen echt duidelijk zijn. Net als gisteren liggen de Franse en Zwitserse Alpen op dit moment het gunstigste voor die storingen, maar zoals gezegd dat kan morgen toch weer anders zijn.