Een seizoen werken in de sneeuw, wat te verwachten?

Wat te verwachten van een seizoen in de sneeuw?
Voor velen is het een droom. Een seizoen in Oostenrijk of een ander Alpenland. Je ziet het al voor je: je knalt samen met je collega’s over verse pistes, het is elke avond gezellig in de après-ski en je verdient ook nog eens lekker geld. Maar eenmaal in het skigebied blijkt werken in de sneeuw toch heel wat anders te zijn dan vakantie in de sneeuw. Na een oproep op het forum reageerden meer dan 80 mensen die één of meerdere seizoenen in de sneeuw hebben gewerkt. Sommige zijn net als ik nooit meer weggegaan. Anderen hebben het bij één seizoen gelaten. Uit alle respons die ik heb gekregen is een vrij duidelijk beeld te scheppen over wat je precies kunt verwachten als je een seizoen in de Alpen gaat werken.
Seizoenswerk in Oostenrijk en andere Alpenlanden: hard werken!
Alle ondervraagden zeggen zonder uitzondering dat je in het seizoen keihard moet werken in de Alpen. Vaak is het werk (veel) zwaarder dan ze van tevoren hadden gedacht. Natuurlijk is dit, als je een beetje doordenkt, ook logisch want voor de Alpenbewoners is de winter het moment dat er geld verdiend moet worden. Bijna alle skileraren werken zes dagen in de week. Als je bereid bent om privélessen te geven dan kun je ook de zaterdag nog werken.
Forumlid Lisa zegt: “Bij een volledig seizoen werk je in principe zondag t/m vrijdag en ben je op zaterdag vrij. Soms had je het geluk twee dagen in de week vrij te hebben. Ik had vaak groepslessen en er werd veel bijgeboekt, dus ik was eigenlijk altijd zondag t/m vrijdag aan het werk.” Benny, die als chaletstaf werkt, geeft ook aan dat het werk zwaarder was dan verwacht. “Zeker het sneeuwruimen afgelopen seizoen! Wat een sneeuw! Ook waren een aantal wisseldagen op zaterdag erg druk.” Otto-V zegt dat je je moet instellen op een seizoen hard werken: “Realiseer je dat het niet iedere dag feest is en dat er gewoon hard gewerkt moet worden. Als je de instelling hebt ga je de tijd van je leven hebben en ook heel veel beter leren skiën!”. Ook Daffie die één seizoen in Oostenrijk heeft gewerkt vond het werk best zwaar: “Ik had niet superveel ervaring in de horeca, dus wist ook niet precies wat ik moest verwachten. Het was best pittig en zwaar werk. Zie maar eens in een overvolle ‘Cin Cin’ met twee dienbladen boven op elkaar door de mensenmassa te komen. Maar het was o zo gaaf.”
Als je verwacht dat je veel voor jezelf de pistes op kan, dan moet je je verwachtingen bijstellen. Skilerares Lisa. “Ik heb geen teleurstellingen gehad omdat het anders was dan ik verwacht had. Ik had me ingesteld op drukke, intensieve dagen hard werken, iets wat ik niet erg vind. Ik vind het heerlijk om de hele dag buiten te zijn in een prachtige omgeving en te doen wat ik leuk vind.“ Ook Martijn Uiterwijk die de rekrutering van Nederlandse seizoensarbeiders voor een skischool en verschillende skishops doet in Zell am See geeft aan dat veel seizoensarbeiders hun beeld bij moeten stellen: “Wat ik veel zie is dat jongeren vaak met te hoge verwachtingen komen. Alles draait om het skiën of snowboarden. Het enthousiasme knalt er vanaf. Maar ja, de uren moeten gewoon gedraaid worden. Je moet naar de Alpen komen om te werken, en het is meegenomen dat je goedkoop en regelmatig kunt skiën.”
In de horeca is het hard werken, maar je kunt prima verdienen
Wat verdien je als skileraar en in de horeca?
Als Oostenrijkse skileraar krijg je een redelijk salaris. Maar alle ondervraagden zijn het er over eens dat je het niet voor het geld moet doen. Vooral skileraren in Zwitserland verdienen goed, ondanks het dure leven komen ze rijker terug dan dat ze gegaan zijn. Skileraren in Oostenrijk verdienen duidelijk minder. Al komt dat volgens velen ook omdat ze al hun geld uitgeven in de après-ski.
In de horeca moet je veel uren draaien, maar daar staat vaak een heel mooi salaris tegenover met in veel après-ski tenten zomaar 500-600 euro fooi per maand erbij. Als je eenmaal het reilen en zeilen in een dorp kent kun je wel steeds meer gaan verdienen. Gebruiker Lauwaars verwoordt het zo: “Het eerste jaar moet je zien als investering, het tweede jaar speel je quitte en daarna kun je best goed gaan verdienen.”
Een skileraar die liever anoniem (naam bekend bij redactie) wil blijven geeft wel de volgende waarschuwing. “Sommige Oostenrijkse skischolen betalen hun skileraren ongemerkt zwart uit. Dat is leuk en aardig totdat je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Let hier dus heel erg mee op als je als skileraar gaat werken!” Veel minder ernstig maar ook opletten geblazen is het met bijzondere contracten. Otto-V: “Qua contract was het een beetje vreemd geregeld. We kregen een vast maandloon van rond de 650 euro netto (inclusief verblijf), of je nu wel of niet werkte. Voor ieder gewerkt uur kreeg je dan nog een toeslag van een aantal euro.” Zo’n contract kan dus nare gevolgen hebben als je opeens ziek wordt of om andere redenen niet meer kan werken. Let dus goed op hoe je contract in elkaar zit.
Kinderklassen waren volgens sommigen leuker dan verwacht!
Wat voor lessen krijg je als beginnende skileraar?
Hierop waren de antwoorden verrassend positief. Alle skileraren die geantwoord hebben waren positief over de lessen die ze kregen. Vaak een fijne mix tussen een kindertuin en met volwassenen op stap. Martijn Uiterwijk die lessen toewijst legt uit hoe hij dat doet: “Ik kijk natuurlijk naar de talen die de skileraren spreken, ik luister ook naar wat de chef Skilehrer zegt over de skikwaliteiten van de leraar en natuurlijk hou ik rekening met de voorkeuren van de leraren. Maar bedenk wel, iedereen wil de beste klanten: freeriden en coole dingen doen. Het merendeel van de klanten is echter natuurlijk gewoon beginnend wintersporter.” Gebruiker Jethro geeft de volgende tip aan beginnende skileraren: “Ga nooit eisen om bepaalde groepen te mogen draaien, je krijgt hier alleen loze beloftes voor terug. Als je laat zien dat je een goede skileraar bent dan krijg je vanzelf leuke groepen.“
Sex, drugs en sneeuw?
Hoeveel en vaak je de après-ski induikt is natuurlijk je eigen keuze. Lisa geeft aan dat er het ene jaar veel meer wordt geaprès-skied dan het andere jaar. Gebruiker Daffie zegt, met een knipoog, op de vraag of de vooroordelen van het drankgebruik kloppen: “Ehhh Ja. In 4 maanden tijd 4 dagen nuchter geweest.” Martijn Uiterwijk geeft aan dat er best wel wat jonge skileraren zijn van wie hun seizoenspas wordt ingenomen vanwege wangedrag en alcoholgebruik.

Ergernissen en teleurstellingen van seizoenswerk in de sneeuw
Bij ergernissen komt huisvesting vaak terug. Het leven in een seizoenswerkershuis of skilerarenhuis valt veel mensen tegen. Problemen die vaak terugkomen zijn verouderde en soms zelfs gevaarlijke huisvesting. Ook voor seizoensarbeiders die zelf op zoek gaan naar een accommodatie is het vaak een moeilijk en lastig proces. Als je niet te veel geld wilt betalen zit je vaak ver uit het skigebied. Hieraan voegt Martijn Uiterwijk toe: “Wat betreft de onderkomens, de meeste jonge skileraren komen uit het veilige nest van papa en mama, waarbij mama de was doet en papa kookt. Nu moeten ze het ineens zelf doen. Ik doe met regelmaal ”kamercontroles”, niet omdat ik dat ene zakje wiet wil vinden of de baas wil uithangen. Maar om ze ook op dit vlak iets van verantwoording bij te brengen. Nu is het mama niet meer die langs komt om te poetsen. Je ziet dan ook jongeren die na enkele weken vertrekken. Niet omdat ze het werk niet leuk vinden, maar omdat ze er gewoon nog niet aan toe zijn om zelfstandig te zijn.”
De meevallers van het seizoenswerk
Hier wordt de kwaliteit van het leven in de bergen genoemd. Ook noemen verschillende seizoensarbeiders, vooral in Frankrijk en Zwitserland, het opvallend hoe snel je in het dorp wordt opgenomen. En veel skileraren vinden skilessen in de kindertuin en aan kinderen veel leuker dan ze verwacht hadden!
Wat is de beste baan in de Alpen?
Als je veel buiten wilt zijn en kunt leven met een niet al te hoog inkomen dan zit je als skileraar goed. Maar je skiet dan relatief weinig voor jezelf; Wil je veel geld verdienen dan is de horeca geen domme keuze. Qua inkomen wordt er ook vaak jaloers gekeken naar de mannen en vrouwen in de skishops, maar die draaien wel heel veel uren. Al met al is het van belang om te kijken wat voor jou het belangrijkste is. En wees realistisch met wat je wilt en wat je verwacht. Je zult minimaal de uren werken die in je contract staan en vaak nog wat meer, dus zorg ervoor dat je je job leuk vindt. Patrick Bakker zegt: “Zoek een baan/regio die bij jou en vooral bij je wensen past. Lees je goed in en wees niet bang mensen aan te schrijven en dingen voor jezelf te regelen.”
Gewoon doen zo’n winter in de sneeuw!
Tips voor een seizoen lang werken in de sneeuw
Waarschijnlijk zou ik dit met hoofdletters moeten schrijven want deze tip komt heel vaak terug: “Leer de taal”. Het volgen van een taalcursus helpt je enorm als je eenmaal in de sneeuw zit. Je zult betere lessen krijgen als skileraar en het maakt het leven in het buitenland makkelijker. Ook komt de tip dat je jezelf goed moet voorbereiden vaak terug. Zorg dat je weet wat je te wachten staat en neem de tijd om het gebied en werk te zoeken dat het beste bij jouw past. Informeer naar je werkgever of de skischool waar je gaat werken. Er zijn beruchte skischolen waarbij de accommodaties beroerd zijn en waar bijvoorbeeld skipassen na werktijd ingeleverd moeten worden(!). Veel ondervraagden raden aan om voor een kleinere skischool te werken. Hier word je minder als een nummertje behandeld. Je krijgt vaak leukere lessen en meestal wordt je beter uitbetaald. Ook is de hiërarchie vaak wat menselijker. Maar let op, het is geen Nederland, er zijn nog best veel bazen van de oude stempel. Zorg ook dat je goed verzekerd bent, liever teveel dan te weinig. En hang, hiervoor worden vooral skileraren gewaarschuwd, niet de popie jopie uit. Zoals Ruben4 zegt: “Roep niet dat je de beste skiër bent, elke local is namelijk beter.”
Gewoon doen, zo’n winter in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk!
Niemand van de ondervraagden heeft spijt van hun seizoen(en) in de sneeuw! Iedereen raadt het zelfs heel erg aan. Het is een ervaring die niemand had willen missen. Ruben4 zegt over zijn seizoen als skileraar: “Eigenlijk de mooiste baan die ik gehad heb.” Zoals Para zegt: “Voor iedereen die het niet weet, twijfelt, of nog zoekende is: volg je hart, maar wees niet boos op jezelf als je nog niet durft. Ik weet al sinds m’n achttiende dat ik het liefst snowboardinstructeur wilde worden, maar durfde het pas op m’n 26e aan. Ik heb nergens spijt van, ouder worden helpt. Zoals mijn eerste snowboardleraar ooit tegen me zei na een week les, een hoop vallen en meer mislukte dan goeie bochten: “You got the thing, you just have to do it”. Die woorden kenmerken dit avontuur.”