Sneeuw voor Frankrijk, kunstsneeuw voor het Sauerland

Les Deux Alpes (F)
Het sneeuwt alweer in de Franse Alpen. Na een mooie zaterdag (check de beelden uit Val Thorens) is het dichtgetrokken en vandaag valt eerst in de Franse Alpen sneeuw en daarna in Italië. Intussen wordt er in het Sauerland volop kunstsneeuw gespoten.
Verificatie
Het is altijd interessant om te weten in hoeverre de aangekondigde sneeuw echt is gevallen. Gisteren publiceerde Meteoschweiz een kaartje met de hoeveelheid sneeuw die tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend is gevallen, op basis van hun officiële meetstations.
Sneeuwval vrijdagochtend-zaterdagochtend (24u), bron: Meteoschweiz
Hieronder zie je een screenshot uit het weerbericht van afgelopen vrijdag, met de sneeuwhoeveelheid die ons eigen weermodel berekende. Daarin is te zien dat ons weermodel nog niet zo slecht zat.
Berekende 24-uurs sneeuwval
Zwaartepunt zuidelijke Franse Alpen
Inmiddels heeft de sneeuw zich gezet en zien we dat de meetlat van de Furkajoch bij Damüls 25 centimeter sneeuw aangeeft. De bewolking is na de mooie dag gisteren alweer toegenomen maar hier aan de noordkant van de Alpen zal daaruit weinig sneeuw meer vallen. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich vandaag van de Franse Alpen naar Piemonte met lokaal toch weer een halve meter sneeuw. De sneeuwgrens ligt rond de 1000-1400 meter. In Oostenrijk blijft het vrijwel droog met alleen morgenvroeg een paar centimeter.
Meetlat op de Furkajoch, Vorarlberg (O)

Veel zon
Wat volgt is een week met veel zon. Restwolken verlaten morgen de Oostenrijkse Alpen. We krijgen een aantal zonovergoten dagen in het overgrote deel van de Alpen. Een hogedrukgebied houdt storingen op afstand, alleen het uiterste zuiden van de Italiaanse Alpen kan halverwege de week een enkele sneeuwbui tegemoet zien vanaf de Middellandse Zee. De temperatuur loopt wel op. Morgen en dinsdag is het nog overal koud met vorst tot in de meeste dalen. Vanaf woensdag wordt het een stuk zachter.
Vanuit de ruimte zag je gisteren een uitzonderlijk sneeuwrijk Alpengebied (bron: NASA)
Weekend geleidelijke overgang
In het weekend zien we een waarschijnlijk langzame overgang naar wisselvalliger weer. Vanuit het noordwesten passeert op zaterdag een eerste zwakke storing. Daar zal vooral Oostenrijk last van krijgen door meer bewolking maar veel sneeuw verwacht ik nog niet. Daarvoor moeten we waarschijnlijk wachten op zondag of zelfs maandag wanneer actievere storingen de Alpen bereiken. Het zwaartepunt wordt boven Zwitserland en de Franse Alpen berekend maar dit kan nog makkelijk veranderen. We hebben het over 7 dagen vanaf nu.
Sneeuwkanonnenweer
In het Sauerland wordt intussen volop geprofiteerd van het koudere weer. Onder andere in Winterberg en Neuastenberg staan de sneeuwkanonnen volop te blazen! Tot in ieder geval dinsdag blijven de omstandigheden daarvoor geschikt!
Winterberg (D)
Neuastenberg (D)