Skigebied Reuttener Seilbahnen moet sluiten

Skigebied Reuttener Seilbahnen op de Hahnenkamm
Het skigebied Reuttener Seilbahnen, ook wel bekend als Hahnenkamm Höfen, blijft deze winter waarschijnlijk dicht. Een ernstig conflict tussen de liftexploitant en de gemeente over het gebruik van water voor de productie van kunstsneeuw heeft ervoor gezorgd dat de liftexploitant de stekker uit dit Oostenrijkse skigebied trekt. Een onaangename verrassing voor de toerismeindustrie in de regio Reutte, zo vlak voordat het seizoen losbarst.
Hahnenkamm: skigebied met 15 km aan pistes
De Hahnenkamm, niet te verwarren met de Hahnenkamm bij Kitzbühel, is de huisberg van Reutte. De plaats ligt in een breed dal aan de bekende Fernpassstraße B179 waar ’s winters tienduizenden landgenoten voorbijrijden, maar heeft met de Hahnenkamm dus een eigen skigebied met ruim 15 kilometer aan pistes. Bekijk hier de video die Kristy enkele jaren geleden in maakte van dit skigebied:

Onenigheid over gebruik van de berg
Het conflict draait officieel om het gebruik van water dat nodig is voor het maken van kunstsneeuw, maar er zijn al veel langer problemen. De gemeente, de belangrijkste grondeigenaar van de berg, had de Reuttener Seilbahnen al maanden geleden het recht ontzegd om de hellingen van de Hahnenkamm te mogen oversteken (een soort recht van overpad), omdat de jaarlijkse huur van 9000 euro al twee jaar niet betaald was. Inmiddels is het geld binnen, maar het contract is verlopen en er moet een nieuw contract worden uitonderhandeld. Hierin wil de burgemeester, Vinzenz Knapp, een hele reeks punten opnemen die onder andere de bevoorrading van hutten op de berg en het gebruik van de wegen moeten waarborgen. Volgens Knapp zijn er de laatste tijd genoeg problemen geweest, een nieuw contract moet voor beide partijen duidelijkheid brengen.
Liftexploitant Peter Gerber gaf echter geen krimp. “Gerber gelooft waarschijnlijk dat de gemeente nooit de toestemming zal durven intrekken om op de Hahnenkamm te skiën.”, gaf de burgemeester eerder toe. Omdat de gevolgen voor het wintertoerisme in de regio gigantisch zouden zijn zou een sluiting van het skigebied dit jaar niet plaatsvinden, hadden beide partijen beloofd. Maar nu is het de liftexploitant zelf die aankondigt het skigebied te gaan sluiten omdat hij het niet eens is met de voorwaarden die worden gesteld aan het recht van overpad. Zijn grootste bezwaren:

Alle andere belanghebbenden op de Hahnenkamm kunnen rechten ontlenen aan dit contract en deze in de rechtbank doen gelden;
Een 7 meter breed pad over de piste moet open blijven en bruikbaar zijn voor autoverkeer;
1 uur voor de ingebruikname van de pistes en 2 uur na sluitingstijd zijn de pistes niet toegankelijk voor pistepreparatie.

Welles-nietes
De zaak escaleerde toen er afgelopen woensdag werd onderhandeld over het water dat nodig is voor het maken van kunstsneeuw. Dat ontaardde in een welles-nietes spelletje en het nodige langs-elkaar-heengepraat. Kort gezegd komt het erop neer dat de burgemeester vasthoudt aan het feit dat er nog steeds geen recht van overpad is, terwijl Gerber beweert dat geen enkele grondeigenaar bezwaar heeft tegen het watergebruik voor zijn sneeuwkanonnen, behalve de burgemeester.
Als gevolg van het besluit van de burgemeester mag er nu in ieder geval geen kunstsneeuw meer worden gemaakt op de Hahnenkamm. Volgens Gerber is skiën op de Hahnenkamm niet mogelijk zonder sneeuwkanonnen (men was al begonnen met het besneeuwen), en dus is nu te lezen op de website van de Reuttener Seilbahnen: “Door het besluit van burgemeester Knapp en de hele gemeenteraad zijn we genoodzaakt om de ski-activiteiten aan de Hahnenkamm in Höfen te staken.”

Anderhalve week geleden schreef het skigebied nog dat de voorbereidingen in volle gang zijn:

Dit bericht bekijken op Instagram

Die Saisons Vorbereitungen laufen… 🎿🎿 #reuttenerseilbahnen #hahnenkammhöfen #feelwinter #lifeisbetterwithsnow #welovewinter #homeiswherethemountainsare #nosnownoshow #anotherbestday #weareskiing #winterwonderland #awesomeweather #natureperfection #mountainlover #erlebnisarenaHahnenkamm #bergwinter #alpen #visittirol #austria #Höfen #wirbringendieweltnachoben #reutteurlaub #naturparkregionreutte #vierHighlights #Bahnerleben #leitnerropeways #königscard #snowcardtirol #vitalesland #allgäugletschercard #superschnee Een bericht gedeeld door Reuttener Seilbahnen (@rsb_hahnenkamm) op 18 Nov 2019 om 11:53 (PST)

Grote gevolgen
Het lijkt een beetje op een soap maar de gevolgen van de sluiting zijn groot. Niet alleen voor de wintersporters die hier hun vakantie hebben geboekt maar voor de hele toerismetak in de regio. Denk aan de inkomstenderving van hotels, restaurants, skischolen en de 35 man personeel die volgens Gerber hun baan verliezen. Volgens de Reuttener Seilbahnen ligt het lot van al deze mensen nu in handen van de gemeente. De opening stond gepland op 14 december.
Bronnen: Reuttener Seilbahnen, tt.com, meinbezirk.at